3618. Jens Nielsen
(-1660)
3619. Maren Gravesdatter
(-Efter 1646)
1808. Anders Larsen
1809. Rigborg Jensdatter
(-Efter 1705)

904. Graves Andersen
(-Mellem 1684/1684)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. 905. Maren Nielsdatter

904. Graves Andersen

  • Ægteskab (1): 905. Maren Nielsdatter før 1681
  • Død: Mellem 1. Nov. 1684 og 11. Nov. 1684, Vust Sogn, Vester Han Herred, Thisted Amt

punkttegn   Dødsårsag: Druknede på havet mellem Danmark og Norge.

Billede

punkttegn  Notater:

Fæster af Matr. 15 i Vust 1678-87 (ejer: Knud Pedersen i Nibe), samt en liden vejrmølle vesterst i Vuust.
Stamfader til de mange Graves'er i Vust.
I tingbøgerne nævnes han hyppigt i 1670'erne, bl.a. i forbindelse med nogle bjergningssager samt nogle andre fælles anliggender i sognet. Hen i 1680'erne bliver der stille om ham. I matriklen 1688 tilhører mølles sal. Graves Andersens enke. I tingbogen finder man ikke noget om hans død. Men så kommer der et tingsvidne i Hillerslev Herreds Tingbog: 5. juli 1687:
Christen Andersen Kolsgård på Ingeborg Krabbes vegne til Rygård, delefoged og fuldmægtig, på Maren Nielsdatter, sal. Gravers Andersens, fordum boende i Vust, hendes fader Niels Tomsen ibd. hans og hendes vegne fremstillede vidner af Hansted sogn.
Laurits Lauritsen Svensk vidnede, at 1684 mellem Allehelgensdag (1. nov) og Mortensdag (11. nov) udskibede han og sal. Gravers Andersen af Vust strand med 2 skuder. Den ene tilhørte den sal. mand, og han selv førte den, og den anden førte Laurits Svensk og var styrmand på, som kaldtes Røe skude af Norge, og fuldtist de med hinanden indtil ved midnatstide. Da kom så stor en storm og Guds vejrlig på dem, så der syntes intet for dem uden døden, løgtede dog efter dem og syntes, at de da kunne være på midtstrøm mellem Danmark og Norge, og i så måder skiltest fra hinanden og aldeles intet fornam til ham siden før nogen tid derefter, da Laust Svensk i Mandal så den sal. mands skude lå i vrag og var indkommet der og lå og vendte kølen op. Det samme vidnede Peder Mikkelsen i Hansted, og begge vidnede, at sal. Gravers Andersen er druknet og blevet til havs.

Iflg. Peter Grishauges bog "Gårde og huse i Vust Sogn":
Matr. nr. 15 blev ligesom nabogården matr. nr. 23 nedlagt i 1870' erne og lagt under Fjordgården. Niels Svaneborg fortæller, at den sidste mand i gården var Mikkel Holst, som da hans hustru Maren Christine Andersdatter døde i 1870, sammen med sin søn Peder Kr. Mikkelsen flyttede ud til havet, hvor de byggede hus på gårdens klitparcel og ernærede sig som fiskere.
Gården var i 1664 en selvejergård, som blev drevet sammen med matr. nr. 23 og sandsynlig-vis har de to gårde før den tid været en gård. Omkring 1670 kommer der en ny mand, Christen Nielsen, i gården. Han var gift med Rigborg Jensdatter og da han døde i 1678 blev det hendes søn af et tidligere ægteskab, Gravers Andersen, som overtog gården.
Han deltog i skudehandlen på Norge: I et skatternandtal fra 1672 bor han hjemme hos stedfaderen i Vust, men det nævnes at han "sejler til Norge" og i 1681 (17. januar) var han anledningen til at tolderen i Thisted indstævnede sognepræsten i Klim, Thorup og Vust, Anders Andersen, for provsteretten. Anledningen var den, at skipper Gravers Andersen af Arendal havde anmeldt sig sejlfærdig med en "last af forskelligt" til Norge (formentlig korn og landbrugsvarer, som der var stor afsætning af i Sydnorge - på tilbagerejsen bestod lasten af tømmer, som var meget efterspurgt i det skovløse Nordvestjylland).
Tilfældigvis havde tolderen nu opdaget, at Gravers Andersen i virkeligheden hørte hjemme i Vust og dermed havde præsten undladt at indkassere en copulationsafgift på 100 rdl., som man krævede af folk, som "brugte videre end bønders næring". Præsten forklarede, at han ikke havde anset Gravers for andet end en bonde, som i tre års tid havde boet i en liden bolig ved Vust strand. Præsten var klar over, at Gravers nogle gange havde været i Norge, men om han havde rejst for andre eller for sig selv, var hr. Anders uvitterligt. Han kan ikke kende enhvers særlige håndtering eller næring, især i et "så langt fraliggende sogn". Provsteretten skønner, at sagen bør henvises til den verdslige ret, hvor Graves selv må svare for sig, og hr. Anders afKlim bør for tiltale fri at være.
En hel del tyder på, at Gravers Andersens handel på Norge var af større omfang end præstens udsagn antydede.
Gravers Andersen deltog i svigerfaderens virksomhed, men druknede i 1687 under sejlads til Norge. At hans handel på Norge havde været udbytterigt, ses af at hans søn, Jens Graversen, i 1705 hos sin formynder, Niels Nielsen i Vust, gjorde krav på sin fædrene og mødrene arv som udgjorde godt 222 slettedalere.


Billede

Graves blev gift med 905. Maren Nielsdatter, datter af 1810. Niels Thomsen og N. N., før 1681.




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 9. Okt. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af claus-ane-ny@outlook.dk