Ane Elisabeth Jensdatter
(Omkr 1786-1854)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Adam Pedersen Lam

Ane Elisabeth Jensdatter

  • Født: Omkr 1786, Resen Sogn, Skodborg Herred, Ringkøbing Amt
  • Ægteskab (1): Adam Pedersen Lam den 1. Nov. 1834 i Nordby Sogn, Samsø Herred, Holbæk Amt
  • Død: 21. Mar. 1854, Onsbjerg Sogn, Samsø Herred, Holbæk Amt i en alder omkring 68 år

Billede

Ane blev gift med Adam Pedersen Lam den 1. Nov. 1834 i Nordby Sogn, Samsø Herred, Holbæk Amt. Ægteskabet endte med skilsmisse den 19. Dec. 1839. (Adam Pedersen Lam blev født den 28. Maj 1801 i Onsbjerg Sogn, Samsø Herred, Holbæk Amt og døde den 20. Feb. 1883 i Faling Sogn, Hads Herred, Aarhus Amt.)


punkttegn  Parnotater:

Beskrivelse: Adam blev skilt fra Ane Elisabeth Jensdatter, her følger bevillingen:

2. Departement Registrant 1839 no. 40.
No. 781, side 379.
Husmand Adam Pedersen, bevilling til ægteskabs ophævelse med hans hustru Ane Elisabeth Jensdatter, og at han maa indgaae nyt ægteskab.
Christian den ottende gjøre vitterligt: Husmand Adam Pedersen af Nordbye på vort land Samsøe har ifølge en med Samsøe Birks lovlige Forligelsescommision den 3. Juni 1836 indgaaet forening, har levet separeret fra sin hustru Ane Elisabeth Jensdatter, har for os allerunderdanigst andraget at den uoverensstemmelse i Tænkemåde, som bevirkede deres Seperation, endnu vedvarer, og at de derfor ikke kunne leve lykkeligt sammen. Da disse ægtefolk have levet separerede over 3 Aar, og ikke uagtet de Bud som indeholdes i Forordningen af 18. October 1811,saavel som den allerhøiste Resolution af 22. Januar 1796 ere opfyldte, ere at formaae til at leve sammen, samt da Manden have godtgjort at have ført en anstændig Vandel, saa ville vi efter hans derhos allerunderdanigst gjorte Ansøgning og Begjæring,samt den af os Elskelig Besidder af Grevskabet Samsøe derover afgivne Erklæring, allerunderdanigst have bevilget og tilladt, saa og herved bevilge og tillade at Æ
gteskabet mellem bemeldte Adam Pedersen og Ane Elisabeth Jensdatter maa være aldeles ophævet, og at Manden maa indgaae andet lovligt Ægteskab.
Forbydende m.m.
Givet i vor kongelige Residensstad Kiøbenhavn den 19. December 1839

Brev af 8. Februar 1840 til Kongen.
Nordbye paa Samsøe den 8. Februar 1840.
Adam Pedersen, husmand i Nordbye paa Samsøe ansøger allerunderdanigst om: at den af Det Konhelige Danske Cancellie, under 19. december 1839, udfærdigede allerunderdanigste Bevilling, om Ophævelse af Ægteskabet mellem ham og hans hustrue m.v., maa allernaadigst vorde ham meddelt uden betaling, paa Grund af hans Fattigdom, om hvilken Sognepræstens Vidnespyrd paa Ansøgningen er meddelt.

Til Kongen.
Allernådigste Konge! Jfr. Øvrigheden blev det den 1. i denne Maaned forkyndt for mig: at en af mig indgiven allerunderdanigst Ansøgning, om Ophævelse af Ægteskabet mellem mig og min hustru Ane Elisabeth Jensdatter, og om Tilladelse for mig til at indgaae nyt Ægteskab, allernaadigst er bleven bønhørt, samt at den af Det Kongelige Danske Cancellie i denne Anledning, under 19. December 1839 udfærdigede Bevilling, af mig skal indløses med 16 Rdl 80 v. Sølv.
Allerunderdanigst vover jeg at bede Deres Magistrat: at jeg paa Grund af min store Fattigdom, allernaadigst maa erholde den ovenfor nævnte Bevilling, uden at erlægge det for samme fastsatte Gebyr.
Idet jeg herved allerunderdanigst fremsender min Sjælesørgers Vidnespyrd om mine trange Kaar, beder jeg allernaadigst om Deres Magistrats allernaadigste Bønhørelse.
Nordbye paa Samsøe
den 8. Februar 1840
Allerunderdanigst
Adam Pedersen.

Nordbye paa Samsøe, den 9. September 1839.
Husmand Adam Pedersen, af Nordbye paa Samsøe ansøger allerunderdanigst om, at faae sit med Fruentimmeret Ane Elisabeth Jensdatter indgaaede Ægteskab aldeles ophævet.
Som ...
Allerunderdanigst
Peter Michelsen
Kirkesanger og Skololærer
i Nordbye Sogn paa Samsøe.

Til Kongen
I April 1833 mistede jeg ved Døden min første Kone, som efterladning, der beboer et lidet jordløst Huus,i yderst trængende Omstændigheder, med 4 uforsørgede Børn, af hvilke det yngste kun var 5 uger gammelt da moderen døde. Med megen Besværlighed slog jeg mig nue kummerligen igjennem indtil i October 1834, da jeg, for at skaffe mine Børn bedre Pleie, indlod mig i Ægteskab med Fruentimmeret Ane Elisabeth Jensdatter. Om den ulyst til at være mine Børn af første Ægteskab i Moders Sted, hvilken bemeldte min Kone, Ane Elisabeth Jensdatter udviiste kort efter at vi er bleven forenede i Ægteskab, blev jeg fuldeligen overbevist, da hun i October Maaned 1835, medens jeg var i Tærskertjeneste paa Thunøe, uden mit Vidende og min Vilje forlod Huus og Børn og rejste til Jylland. Efter hjemkomsten fra denne Reise, som varede omtrent i 3 Maaneder, indfandt hun sig ikke i mit Huus, men erkente, at hun ønskede vort Ægteskab ophævet. Ved Tvang at bringe hende til at opfylde sin Pligt, som mod! er for mine Børn, anseer jeg ikke vaadeligt for Børnenes skyld, og jeg antog saaledes hendes forslag om Seperation, i haab om, at det kunde lykkes mig, efter 3 Aars adskillelsefra Bord og Seng, at erholde allern
aadigstTilladelse til at indgaae nyt Ægteskab. At jeg ikke efter det først indgaaede forlig søgte Seperationsbevilling, skete af uvidenhed fra min side om, at saadant var fornødent.
Siden min kones ovenfor anførte Reise i August 1835 have vi levet fuldkomment separerede fra Bord og Seng.Da der nu tilbyde sig for mig nyt Ægteskab med en huusmandsenke her af Sognet, hvorved min og mine Børns kummerlige forfatning meget v
ilde forbedres, vover jer allernaadigst at bønfalde DeresMagistrat om allernaadigst Tilladelse, at faae mit med Ane Elisabeth Jensdatter indgaaede Ægteskab aldeles ophævet!
Allernaadigst tillader jeg mig, at lade denne min allerunderdanigste Ansøgning, som efter min Begjæring er paategnet af min Sognepræst, ledsages af verificerede udskrifter af Samsøe Birks Forligelsescommisions Protokol.
allerunderdanigst.
Adam Pedersen
Idet jeg paa Embedsvegne bevidner, at alt i ovenstaaende Ansøgning er fuldkomment overensstemmende med Sandhed, samt at, Supplikanten stedse har udmærket sig ved en retskaffen Vandel i Menigheden, vover jeg allerunderdanigst at bede, at Deres Magistrat allernaadigst.

Aar 1839 den 16´ November mødte ægtefolkene Huusmand Adam Pedersen af Nordbye og hustru Ane Elisabeth Jensdatter paa Samsøe Grevskabs Skrivestue paa Ørnslund hvor af andragende paa besidderen af Grevskabet Samsøes vegne som ..mand den befalede verdslige mægling blev prøvet mellem foranførte ægtefæller, i anledning af at de agte at ansøge om allernaadigste Bevilling til deres ægteskabs aldeles ophævelse. Jeg forsøgte med ihærdige formaninger at formaae Adam Pedersen og hustru til at for... deres ægteskabelige samliv, men de erklærede sig hertil aldeles utilbørlige formedelst en fuldkommen Uoverensstemmelse imellem deres Tænkemaade og gemytter. Mæglingsforsøget blev saaledes hævet som frugtesløs og Parterne d
imittrede. Saaledes paa... under min haand og Grevskabets segl.
Datum est ...
Paa hans .. Greve af Dannenskjold Samsøes Vegne


Udskrivt.
af Samsøe Birks Forligelses Commisions Protokol.
Aar 1836 den 3 Julii blev paa Ørnslund af Ind... Knudsen allene i Birkedommer Bays Forfald holdet Forliigelses Commision paa Samsøe, hvor da følgende sag blev foretaget.-
For Commisionen mødte, efter frivillig Overenskomst, Ægtefolkene huusmand Adam Pedersen og Ane Elisabeth Jensdatter af Nordbye, har begiæret at Deres gjensidige Erklæring maatte værde modteget i Anledning af at de ikke kan forliges allene sammen og derfor ønsker at erholde Skildsmisse fra Bord og Seng.- Sognepræstens attest om at den befalede gejstlige Mægling er foretaget blev foreviist. Begge Ægtefolkene erklærede, at det var Deres Ønske at erholde adskillelse som følge af at de gjensidigen havde Utilbørlighed for hinanden.- De havde ingen Børn avlet sammen og det ubetydelige fælles boes Eiendele havde de selv delt sig imellem, saaledes at de i saa henseende ingen fordring har paa hiinandre.- Da Commisionen ikke kunde tilvejebringe forlig imellem disse Ægtefolk til at leve tilsammen, og ingen tviste findes imellem dem angaaende delingen af deres fælledes boe, saa blev sagen igjen hævet for Commisionen i .... den af ægtefolkene gjorte gjensidi
ge erklæring af den underskrevne som forbindende.
Adam Pedersen Ane Elisabeth Jensdatter
Afskrivtens Rigtighed bekræftes.

Ved ærbødigst at fremsende den i Birkedommer Bays vedlagte Skrivelse anmeldte Ansøgning, som Huusmand Adam Pedersen i Nordbye paa Samsøe erholder om, at den for ham under 10. December f. aar igjennem det høie Collegium udfærdigede bevilling til ophævelse af Ægteskabet mellem ham og hustru m.m. maa blive ham meddelt uden betaling, tillader jeg mig lige ærbødigst at melde, at jeg da hans fattigdom tilstrækkelig er godtgjort ved den Ansøgningen paategnede Præsteattest, intet imo
d det saaledes Ansøgte findes at erindre.
Holbæk Amts Contor 21. Februar 1840
Det Kongelige Danske Cancellie.

Jeg giver mig hermed den frihed at indsende til det danske Collegium en allerunderdanigst Ansøgning med 4 Bilage fra Huusmand Adam Pedersen i Nordbye om at Ægteskabet med hans hustru Ane Elisabeth Jensdatter maa vorde aldeles ophævet og tilladelse forundes ham til at indgaae nyt Ægteskab. Vel have de paagieldende Ægtefolk ikke i sin tid iagttaget at erhverve øvrighedens Bevilling til at leve separerede i henseende til Bord og Seng: men da forsømmelsen heraf ifølge de oplyste Omstændigheder maa antages at hidrøre fra en fuldkommen ignoratia juris hos disse lidet oplyste Almuefolk, samt da foreening dog er vedtagne af dem ved Forligelses-Commisionen den 3. Juni 1836, om at leve separerede, siden hvilken undtagelse følgelig mere end 3 Aar nu ere forløbne: saa til det formaantlig i følge den kongelige allernaadigste Resolution af 22. October 1813 staar i det kongelige Danske Collegiums Magt at kunne ad mandatum meddele den ansøgte bevilling til Ægtes
kabs ophævelse, til hvilken Naadesbevisning jeg i Sagens oplyste Omstændigheder finder al anledning til at anbefale Supplikanten.
Gisselfeldt den 28. November 1839
ærbødigst
Danneskjold Samsøe

Afskrift af Grevskabet Samsøes Forligelses Kommisjons Protocol.
Aar 1839 den 5. Juli blev Forligelseskommision holdet paa Ørnslund, hvor da blev foretaget Sagen:
No 89.. Ægtefolkene huusmand Adam Pedersen af Nordbye og kone Ane Elisabeth Jensdatter af Toftebjerg.som ifølge et under 3. Juni 1836, for Grevskabet Sammsøes Forligelseskomission indgaaet forliig og efter at den Be... præstlige Mægling forinden havde været prøvet, senere have levet adskilte. Da det femdeles er disse Ægtefolks Ønske at Deres Skilsmisse fuldbyrdes med H.M. Kongens forventede allernaadigste Tilladelse, til Ægteskabets aldeles ophævelse, og da det i denne anledning have mødt for hans nuværende og hendes forrige Sjælesørger Pastor Heegaard i Nordbye, hvis attest for at den paabudne gejstlige Mægling til Ægteskabets fortsættelse af ham forgjæves er foretaget, blev fremlagt , forsøgte Commisionen at formaae Ægtefolkene til atter at leve samlede. Saaledes som med forliget af 3. Juni 1836 bemærket, opgive Parterne gjensidigen og er det ikkun deraf fælles Ønske, hvilket da med deraf... her i Protokollen bekræfte, at der maa forundes Dem Tilladelse til deres Ægteska! bs fuldstændige ophævelse uagtet at de ikke, af mangel paa Kjendskab til Lovgivningens Bestemmelser have erhvervet Bevilling, til at leve Separeret i henseende til Bord og Seng, men ansete det ovenfor paaberaabt
e Forlig som tilstrækkelig Legitimation til Deres uafbrudte i 3 Aar stedfundne Seperation
Adam Pedersen-- Ane Elisabeth Jensdatter

Christian d. 8,de
G.v.etc. huusmand Adam Pedersen, af Nordbye, paa vort Land Samsøe, der ifølge en med Samsøe Birks Forligelses Commisjon den 3. Junii 1836 indgaaet Forening have levet separeret fra sin hustru Ane Elisabeth Jensdatter,har for os allerunderda
nigst andraget, at den uoverensstemmelse i deres Tænkemaade som bevirkede deres Separation,endnu vedvarer og at de derfor ikke kunne leve lykkeligt sammem. Da disse Ægtefolk have levet separerede over 3 Aar, og ikke, uagtet de Bud, som indeholdes i For. af 18 October 1811, saavelsom den allerførste Resulotion af 22 Januar 1796, ere opfyldte, ere at formaae til at leve sammen, samt da Manden har godtgjort, at have ført en anstændig vandel, saa ville vi efter hans derfor allerunderanigste gjorte Ansøgning og Begjæring samt den af Os Elskelig Besidderen af Grevskabet Samsøe derover afgivne Erklæring allernådigst have bevilget og tilladt, at Ægteskabet mellem bemeldte Adam Pedersen og Ane Elisabeth Jensdatter maa være aldeles oplyst, og at Manden maa indgaae andet lovligt Ægteskab.
Forbydende etc.

Til Forligelsescommisionen for Grevskabet Samsøe.
Igaar mødte hos mig huusmand Adam Pedersen af Nordbye og hans kone, Ane Elisabeth Jensdatter, hvilke, under 3die Junii 1836, ved Grevskabet SansøesForligelsescomission, havde indgaaet Forening om at leve adskilte. -- Ethver forsøg paa at tilveiebringe Forlig mellem disse Ægtefolk, og at formaae dem til at føre et ægteskabeligt samliv,overeensstemmende med christendommens fordringer og det høitidelige løfte de havde aflagte, var uden virkning. Begge erklærede med bestemthed, a
t de ingensinde vilde leve i ægteskabelig forbindelse med hinanden, men at de derimod begge ønskede deres ægteskabs aldeles Ophævelse.
Adam Pedersen som uafbrudt har opholdt sig i Nordbye Sogn siden 3die Junii 1836 har i den tid ført en i enhver henseende christelig Vandel. Ane Elisabeth Jensdatter, som i hele Seperationstiden har opholdt sig udenfor Nordbye Sogn, førte u
nder sit ophold her i Sognet en upaaklagelig Vandel.
Nordbye Præstegaard den 2den Julii 1839.
A. Heegaard
Sognepræst.

Allerunderdanigst Erklæring.
Supplikanten Adam Pedersen, huusmand i Nordbye, befinder sig i meget fattige omstændigheder, da han med Gjæld paa et jordløst hus, har tvende skolepligtige Børn at forsørge. Allerunderdanigst mener jeg derfor at bede at Deres Majestæt aller
naadigst ville bønhøre hans allerunderdanigste Ansøgning.
Nordbye Præstegaard den 8de Februar 1840
Allerunderdanigst
A. Heegaard
Sognepræst for Nordbye Menighed.

I hosfølgende mig til Erklæring og videre Indsendelse leverede Ansøgning anholder huusmand Adam Pedersen af Nordbye her paa Øen allerunderdanigst om, at en for ham udfærdiget Kongelig allernaadigst Bevilling, hvorved Ægteskabet mellem ham o
g hans hustu Ana Elisabeth Jensdatterer er aldeles ophævet, maae blive ham forundt aldeles gratis og at han saaledes maae fratages for at erlægge det for slige Bevillinger bestemte og ham affordred Gebyr.
Supplikantens uformuenhed der er bevidnet af hans sognepræst og som ligeledes er mig bekjendt, er jeg overbeviist om vil gjøre ham det meget trykkende at 'udrede' det Gebyhr 16 Rdl og 80 Sk Sølv der er ham affordret.
Med hensyn hertil vover jeg underdanigst at anbefale anmeldte Ansøgning til Dem.

Notater fra John Dhinn



Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 9. Okt. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af claus-ane-ny@outlook.dk