4048. Christen
N. N.
3984./4050. Erik
N. N.
2024. Poul Christensen
(-Før 1668)
2025. Maren Eriksdatter
(Ber. 1604-1682)

1012. Niels Poulsen
(Omkr 1653-1702)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. 1013. Maren Nielsdatter

1012. Niels Poulsen

  • Født: Omkr 1653, Skinnerup Sogn, Hundborg Herred, Thisted Amt
  • Ægteskab (1): 1013. Maren Nielsdatter den 26. Sep. 1682 i Tved Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt
  • Død: 3. Feb. 1702, Skinnerup Sogn, Hundborg Herred, Thisted Amt i en alder omkring 49 år
Billede

punkttegn  Notater:

Fra Hillerslev Herreds Tingbog:
Januar 1668: Vedermålsting eter hans faders død.
23. maj 1682: Niels Poulsen får arveafkald fra hans brødre Tomas Nielsen i Skinnerup, brodersønnen Søren Sørensen og Erik Nielsen mod at forsørge sin moder og give hende en hæderlig begravelse.
4. september 1683: Niels Poulsen giver arveafkald ved sin fasters død.
29. april 1684: Erik Nielsen har ladet stævne Peder Pedersen, forvalter på Ørum, hans fuldmægtig, Peder Tomsen, sættefogeden Gunde Jacobsen og Niels Christensen, delefoged. Jacob Ulf spurgte vurderingsmændene, om de ikke var hos Erik Nielsen på fredag sidst var 14 dage for med Gunde Jacobsen at gøre udlæg. De vidner, at de var der efter landsdommernes dom for at gøre udlæg i Erik Nielsens bo og gods. Han undskyldte sig, hvorefter de efter sættefogedens udvisning tilvurderede Peder Pedersen og delefoged 2 plovfærdige stude, 2 køer, vogn og andet mere, som på dommen blev påskrevet i boet. Peder Tomsen sagde, at han ved to mænd ville tilbyde Erik Nielsen det udlagte. Erik Nielsen spurgte, hvor de to mænd var. Peder Tomsen svarede, at han ville skaffe dem, men der kom ingen. Så lagde Erik Nielsen og hans broder Niels Poulsen 30 sldl. på bordet som betaling for samme kvæg og varer, men Peder Tomsen og Niels Christensen ville ikke tage imod dem, og pengene lå på bordet, mens sættefogeden skrev udlægget, og før vi med sættefogeden underskrev det. Vi gik sammen ud, og pengene blev liggende.
Jens Christensen Huas af Skinnerup vidnede, at han havde lånt Erik Nielsen 6½ sldl. til at indløse kvæget med, og hans hustru hentede dem, mens fogeden og vurderingsmændene var i Erik Nielsens hus.
13. maj 1684: Erik Nielsen i Skinnerup har ladet stævne Niels Christensen og Niels Tomsen i Øster Vandet til vidnespåhør og Jens Huas (hans svoger) og Niels Poulsen (hans broder) til at vidne. De vidner, at Niels Christensen og Niels Tomsen akkorderede med Erik Nielsen, 17. juni sidst, om, at han skulle rejse til Landstinget i den sag om deres omtvistede hede, og de skulle give ham 4 rdl. og betale brevpapir og brevpenge.
Samme har ladet stævne sin broder Tomas Nielsen i Skinnerup til vidnespåhør, og Jens Huas og Niels Poulsen som vidner. De blev spurgt, at Erik Nielsen, da han gik på vejen mellem Hillerslev og Skinnerup for 14 dage siden, ikke blev overfaldet af Tomas Nielsen og slået til jorden.
Jens Huas svarer, at han på den tid var drukken, så han ved ikke, hvoraf det klammeri kom mellem Erik Nielsen og hans broder. Niels Poulsen blev spurgt, om Tomas Nielsen Icke havde sagt til ham i hans hus, at han havde slået Erik Nielsen og taget hans kårde fra ham, og at Erik Nielsen lå mellem Hillerslev og Skinnerup, og om han ikke havde sendt sin karl ud med en vogn for at hente Erik Nielsen. Niels Poulsen svarede, at Tomas Nielsen kom ind i hans hus, og da var hans klæder beskidte, så det syntes, som om han havde været omkuld, og han ha-,,de en blottet kårde i sin hånd. Niels Poulsen spurgte ham, hvor han havde været, og han sagde, at han var kommet fra Hillerslev og var kommet i klammeri med Erik Nielsen.
Erik Nielsen spurgte Niels Poulsens karl Søren Tornsen, om han ikke fandt ham liggende ved vejen, og om han ikke klagede sig over, at han var ilde medhandlet, og at det han havde med sig, var røvet, nemlig en kårde, et par vanter og en lovbog, som han havde lånt. Karlen svarede, at Niels Poulsen bad ham gå til Erik Nielsens kone og sige, at Jens Huas havde sagt, at Erik Nielsen lå og sov i Hillerslev fælled, og så spændte han Erik Nielsens heste for Niels Poulsens vogn og kørte til Hillerslev fælled og fandt Erik Nielsen, som lå ved vejen og sov. Så fik de ham omsider på vognen og førte ham hjem. Erik Nielsen sigtede derefter sin broder Tomas Nielsen for, at han havde gjort ham ufred, da han drog hjem fra tinget, slået ham tre gange til jorden, trukket ham i håret to gange, gjorde ham et blodigt sår på højre hånd og røvede fra ham en kårde, et par vanter og en lovbog.
10. juni 1684: Peder Tomsen på Ørum har ladet stævne Erik Nielsen og Niels Poulsen i Skinnerup til vidnespåhør og mænd til at vidne om, hvad der skete i Erik Nielsens hus 11/4 1684, da Gunde Jacobsen Ulf på sin faders vegne sammen med andre skulle gøre udlæg i Erik Nielsens bo. De udlagde kvæg og boskab, efter at Gunde Jacobsen havde krævet, at Erik Nielsen skulle betale efter landstingsdommen, men Erik Nielsen havde svaret, at han ikke havde pengene. Efter udlægget blev det udlagte ført ud af boet, men derefter tilbød Erik Nielsen og Niels Poulsen, at de ville betale og lagde en hob penge på bordet, hvor mange, vidste vidnerne ikke, da de ikke blev talt. Peder Tomsen nægtede på sin husbonds vegne at tage pengene, da det udlagte var ude af boet, for at det ikke skulle hedde sig, at han både havde fået udlæg og penge. Peder Tomsen tilbød igen Erik Nielsen den udlagte. Erik Nielsen svarede, at dersom det udlagte var til stede, ville han skaffe pengene ved andres hjælp, men rejse landet om og spørge, hvor det var blevet af, var ham umuligt.
18. januar 1687: Niels Poulsen i Skinnerup på hans hustrus Maren Nielsdatters vegne giver arve-afkald til hendes broder Laurits Nielsen. Det samme gør Peder Nielsen i Kåstrup på sin hustrus, anden Maren Nielsens vegne.


Billede

Niels blev gift med 1013. Maren Nielsdatter, datter af 2026. Niels Christensen Tang og 2027. Kirsten Lauridsdatter, den 26. Sep. 1682 i Tved Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt. (1013. Maren Nielsdatter blev født omkring 1661 i Ballerum, Tved Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt og døde den 23. Sep. 1701 i Skinnerup Sogn, Hundborg Herred, Thisted Amt.)


punkttegn  Parnotater:

Han af Skinnerup, hun af Ballerum.



Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 9. Okt. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af claus-ane-ny@outlook.dk