Familie
|
Ægtefæller/børn:
1. Kirsten
|
|
|
N.N. I. Basse (Gamle) 403
Notater:
De gamle Basse'r. En gammel sjællandsk Adelsslægt, som i Vaabnet førte et afhugget sort Vildbassehoved med en Guld-Huggetand i Sølv-Felt og paa Hjelmen et grønt Træ mellem to siddende røde Egern. Slægten, der i det 14. Aarh. hørte til de mægtigste og anseteste blandt Adelen, uddøde i Midten af det 15. Aarh. med Hr. Steen Basse. Ihvorvel denne havde skænket meget Gods til sin Søsterdatter Fru Sidsel Lunge og hendes Ægtefælle Hr. Torbern Bille paa det Vilkaar, at de skulle opkalde en af deres Sønner efter ham for saaledes at bevare Slægtnavnet, saa bortkastede dog denne Søn, der i Flæng kaldtes Steen Basse, Basse Bille, men hyppigst Steen Bille, eller i alt Fald hans Børn ganske Navnet Basse, og kun Fornavnet Steen, der endnu den Dag i Dag er almindeligt iblandt Steen Basse Billes Efterkommere, minder om Hr. Steen Basses Bestræbelser for at bevare sit Navn.
Slægtnavnet Basse blev dog forplantet gennem et andet af Hr. Steens Søsterbørn, nemlig Anders Pedersen (Godov). Ogsaa til ham havde Hr. Steen lovet meget Jordegods, om han vilde give sin Søn Hr. Steens Navn. Siden betænkte han sig imidlertid og gav Godset til Antvorskov Kloster og Nyborg Kirke, og Grunden hertil siges i Slægtebøgerne at have været følgende: Engang bød Anders Pedersen Hr. Steen Basse til Gæst og lod da af Skæmt bære en Kat paa Bordet for ham mellem to Fade, og da saa det øverste Fad blev taget af, sprang Katten op mod. Hr. Steen. Men denne, der aldrig kunde lide Katte, blev vred og sagde, at han skulle kaste en Kat paa Søstersønnen igen, som denne ikke skulle le ad, og gav saa 24 Læster Korn til Antvorskov Kloster. Ikke desto mindre bar Anders Pedersens eneste Søn Navnet Steen Basse, og da denne yngre Steen Basse døde barnløs, optoges Basse-Navnet af Efterkommerne af to af hans Søstre, der begge vare indgiftede i en sjællandsk Adelsslægt, der hidtil ej havde ført Slægtnavn, men nu blev de saakaldte „nye Basser".
I det 14. Aarh. nævnes adskillige Mænd af Navnet Basse. Saaledes forseglede en Ridder Johannes Basse 1305 til. Vitterlighed et af Bispen i Aarhus udgivet Brev. 1319 nævnes Johannes Basse af Skaderyd (nu Skader i Sønderhald H.). En tredie Johannes Basse boede i Nordrup i Slagelse Herred og pantsatte 1355 Gods i Særslev og Sk jerne til Ur. Johannes Falster. 1370 og 71 har Offe Basse, Ridder, medbeseglet de om Forhandlingerne med Hansestæderne udstedte Breve. Disses Flåds paa Stamtavlen kendes ikke, om de overhoved alle hore til samme Slægt, men Stamtavlen er forøvrigt sikkert meget mangelfuld.N.N. I. Basse., var g. m. Fru Kirsten, der havde Part i Aars- marke (det nuværende Knuthenborg).
N.N. blev gift med Kirsten.
|